Dijeta koja je u skladu sa krvnom grupom

Rate this post

Dijeta koja je u skladu sa krvnom grupomHrana ima neverovatna lekovita svojstva i morali smo biti oprezni kako se hranimo! Nismo pažljivi oko onoga što jedemo i zato imamo i problema sa zdravljem. Korigovati ishranu da bi bili zdravi i otporni je neophodno. Mnogi pribegavaju dijetama ne samo radi mršavljenja već i zarad dobrog zdravlja i boljeg imunog sistema. Čovek je napravio je velike korake u evoluciji, a mnoge su pozitivne promene nastale zbog načina ishrane. Prilagođavanje ishrane nam je omogućilo da preživimo kao rasa. S drugačijim načinom ishrane rađale su se različite potrebe, a imunitet je promenjen je određivanjem diversifikacije antitela u krvi i krvnim grupama. Odatle i proizilazi teorija o tome da različite krve grupe imaju različite potrebe u ishrani.

Dijeta krvnih grupa je ideja dr. Peter J. D’Adamo, koji je 1996. godine plasirao ovu ideju u svojoj knjizi. Osnovna pretpostavka ove prehrane je činjenica da ljudsko telo reaguje drugačije na hranu i režim vežbanja na temelju odgovarajuće krvne grupe. Ukratko: ako 2 osobe žele izgubiti težinu ili ostati u formi, raditi iste vežbe i jesti istu hranu, njihova će tela reagovati drugačije i imati će različite rezultate ukoliko se njihove grupe krvi razlikuju jedna od druge.

D’Adamo tvrdi da hrana koju jedete reaguje hemijski sa krvnom grupom. Ako sedite dijetu dizajniranu za vašu krvnu grupu, vaše će telo na bolji način i uspešnije variti hranu. Gubite težinu, imate ćete više energije i možete sprečiti pojavu raznih oboljenja.

Vežbanje i fizičke aktivnosti bi takođe mogle biti prilagođene osnovama krvne grupe i zato imamo preporučenu dijetu za krvnu grupu zajedno sa vežbama. Na primer, preporučujemo Yoga ili Tai Chi za tip A krvne grupe i snažne aerobne i kardio-vaskularne vežbe kao što je trčanje ili biciklizam do sat vremena na dan za tip nulte krvne grupe.

Šta jesti po krvnim grupama?

Šta jesti po krvnim grupamaSvaka krvna grupa se razvijala tokom stotina godina i do promena krvnih grupa je dolazilo i zbog promena navika čoveka iz kamenog doba. Tako da prelaz sa većinski lovačko sakupljačkog društva u društvo koje uzgaja sopstvenu hranu kao žito na primer, dovodi do promena u digestivnom traktu pa i do stvaranja nove krvne grupe. Možemo li bazirati našu ishranu koja na O, A, B ili AB krvnoj grupi i može li nam pomoći da smanjimo krvni pritisak i postanemo energičniji? To je ključno pitanje koje nas tera da a razmišljanje. Odgovor je da! Možemo poboljšati zdravlje i izgubiti težinu sledeći jednostavna pravila:

  • Kod nulte grupe ili O grupe imamo potrebu za visoko proteinsku ishranu sa mesom, ribom i povrćem koje ima proteine, kao i minimalne konzumacije žitarica, mahunarki i mlečnih proizvoda.
  • Kod A grupe potrebna nam je prehrana bez mesa, snažno na temelju voća i povrća, mahunarki i integralnih žitarica.
  • Krvni tip B, preporučljivo je slediti ishranu koja se temelji na zelenom povrću, jajima, nekim mesom i mlečnim proizvodima s niskim procentom masti. Predlaže se izbegavanje kukuruza, pšenice, leće, paradajiza i kikirikija.
  • Grupa AB treba da sledi program i dijetu koja se koncentriše uglavnom na tofu sir, plodove mora, mlečne proizvode i zeleno povrće, izbegavanje kofeina, alkohola, dimljenog mesa i dimljene hrane.

Što još trebamo znati o ovom tipu dijete?

Što još trebamo znati o ovom tipu dijeteIdeja da postoji veza između krvnih grupa i osobnosti pojedinca i njegove potrebe da jede na određeni način ili da obavlja određene vrste fizičkih aktivnosti je prilično fascinantna i mnogi su se naučnici posvetili istraživanjima tokom posljednjih godina. Odnos između ljudi iste krvne grupe pronađenih u različitim istraživanjima, takođe je vezano za ishranu po krvnim grupama. D’Adamo preporučuje puno organskih namirnica kao što su sojino mleko i kobasice od rogača, što može biti skupo, ali ostati zdrav je neprocenjivo.

Vitamini i biljni dodaci takođe su deo dijete. Nema posebnih ograničenja, a to je dobra stvar, jer možemo i bez odricanja od uživanja za stolom i time smanjujemo i stres. Više energije s pravom hranom dovodi do vitalnosti koja nedostaje u modernom čoveku i otklanja posledice stresa svakodnevnog života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here