Dijete i šta treba znati o njima

Rate this post

Dijete i šta treba znati o njima

Dijeta u suštini znači način ishrane. Može biti namenjena zdravom načinu ishrane, vegetarijanskom ili pak ishrana koja ima za cilj da smanji kilograme, očisti telo od viška masnoća ili suprotno, da udeblja. Svako ima svoje potrebe i oslanja se na dijete iz raznih razloga, uglavnom zdravstvenih. U ovome tekstu, želim da govorimo generalno o dijetama koje su aktuelne, koje su zdrave i neke koje mogu biti opasne po zdravlje na duži period. Pošto nas uglavnom zanimaju dijete za mršavljenje možemo da krenemo sa razlogom sa dijetama koje predviđaju nizak unos kalorija.

BMI ili Indeks telesne težine i dijeta

BMI ili Indeks telesne težine i dijetaPrekomerena telesna težina tehnički se definiše indeksom telesne mase (BMI) osobe. BMI je merenje izračunato korišćenjem težine i visine pojedinca. Normalan BMI je u rasponu od 18,5 do 24,9. BMI nije uvek tačan za izračunavanje, jer zapravo ne izračunava masnoću tela. To je zato što nije telesno tkivo jednako, na primer mišići su gušći od masti tako da netko može imati veći BMI i još uvek biti zdraviji zbog visokog procenta mišića u telu. Važno je potražiti stručno mišljenje ako imate pitanja koja se tiču vaše individualne zdrave težine. To može biti važno naročito ako postoji medicinski razlog zašto netko nema odgovarajuću BMI.

Mnoge dijete se baziraju na kalorijama i potrebno je precizirati da dijeta ne bi trebalo da ima niži unos od 1200 kalorija na dan iz zdravstvenih razloga. Dobra 1.200 kalorična dijeta je vrlo ograničena i iskreno se nadam da se ne držite više od 21 dan, jer može biti kontraproduktivno bez odgovarajućeg nadzora. 1200 kal. dnevno često uključuje tri obroka i dve mini užine dnevno, ali ako imate druge navike, možete da promenite na četiri ili samo tri obroka. 5 planiranih obroka rade bolje za ubrzavanje osnovnog, bazičnog metabolizma i dugoročno se isplati.

Jednostavno konzumiranje malih obroka i zalogaja pomaže vam da izbegavate glad i prejedanje. Kada jedete 1,200 kal, cilj je dobiti oko 350 kalorija za doručak, ručak 400 i večeru 350, a uključuju dve užine od 100 kalorija. Iako ukupni kalorijski iznosi kod jela ne mora biti tačan i precizan, mogu da variraju, imati kalorijski cilj u određeno vreme obroka olakšava planiranje jelovnika.

Budući da vam proteini pomažu da se osećate punim i povećavate svoju energiju, odabir hrane bogate proteinima povoljan je kada pokušavate držati niski unos kalorija dnevno.
Hrana koja sadrži visoko proteinske sastojke uključuju belance, mlečne proizvode s niskom masnoćom, testom, piletinom na žaru, plodovima mora, proizvodima od soje ili sojinim mlekom umjesto običnog mleka, orašastih plodova, semenki i mahunarki.
Izaberite ugljene hidrate bogate vlaknima – poput povrća, voća i integralnih žitarica. Izbegavajte masna mesa, punomasne mlečne proizvode, prženu hranu, pečene proizvode, slatkiše i slatke napitke, a posebno alkohol. Avokado, riba i ekstra devičansko maslinovo ulje su dobar izvor masnoća.

Korišćenje raznih začina umjesto soli, može učiniti jela ukusnijom. So koja nam je potreban svakodnevno iznosi oko 2,5 grama (ako se jako bavite sportom može biti veći unos), a mi koristimo mnogo više soli nego što je potrebno (10-15 grama dnevno) i to može izazvati zadržavanje tečnosti u telu, što može biti prepreka gubitku neke težine. Ne zaboravite da su toksini uskladišteni i u našim rezervama masti i gubitak masnoća podrazumeva gubitak nekih toksina, što uopće nije loše.

Ovo su neka dobra i razumna pravila koja treba slediti, opšte poznata ali ne dajem zdravstveno znanje zdravo za gotovo, pa je bolje reći više nego manje.

Primjer Low carb ili nisko kalorične dijetePrimjer Low carb ili nisko kalorične dijete

 • Doručak
  1. Omlet od jaja napravio sa 1/2 šoljice od brokolija i gljiva i jedan komad sira za 344 kalorija i ispod 10 grama ugljenih hidrata.
  2. Ili pokušajte sa jogurtom, sa 50 borovnica i 2o g seckanih oraha za 370 kalorija i 22 grama ugljenih hidrata.
 • Ručak
  1. 3 šoljice listova od španaća naseckanih, a zatim ih stavite na 100 g pilećeg prsa, 1/4 šoljice kravljeg sira, 1/2 šoljice narezane paprike i jedna četvrtina avokada. Tome dodati 1 kašiku sirćeta i ulja ili nekog preliva za ručak od 328 kalorija i 11 grama ugljenih hidrata.
 • Večera
  1. Polovina fileta lososa na žaru, nadopunjuje ga sa dve vrste povrća, poput prokelja i karfiola na primer ili patlidžana, što ukupno iznosi 329 kalorija i 16 grama ugljenih hidrata.
  2. Ili možete probati hamburger i šoljicu kupusa narendanog i mali slatki krumpir sa kašičicom maslaca za samo 334 kalorije i 28 grama ugljenih hidrata.
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here