Dijete i zdrav način života

Rate this post

Dijete i zdrav način životaGubitak težine nikada ne bi trebao biti fokus zdravog života ukoliko nemate problema sa gojaznošću. Izbegavati bolesti i jačanje imuniteta bi trebali biti cilj kod vođenja dijeta. Gubitak težine nikada nije nešto što netko jednostavno čini jednom i to je zauvek. Biti zdrav, uključuje zdravu težinu je promenu u načinu života. Ako je zdravlje nije prioritet onda bi to trebao biti.

Postoje dijete koje su aktuelne i uvek će biti i one koje su pomodarske i menjaju se svake godine. Mnoge dijete su uspele i bez naučnih dokaza da imaju uspeha, kao što je to ishrana koja se bazira na sirovoj hrani. Poznate ličnosti se hvale da uspevaju da ovim načinom ishrane smršaju i budu zdraviji. Ovde vam navodim dve dijete koje postoje već duži niz godina i sa uspehom se bore sa viškom kilograma.

Atkins dijeta

Atkins dijetaDanas, dijeta, takođe nazvana Atkinsov prehrambeni pristup, dolazi u dve verzije: Atkins 20, koji je za ljude koji žele izgubiti više od 40 (lb) ili 18 kg koji imaju opseg struka preko 35 inča (žene) 89 cm ili 40 inča (muškaraca), ili koji imaju dijabetes; i Atkins 40, koji je plan za ljude koji žele izgubiti manje od 18 kilograma ili koji zahtevaju dijetu sa većim brojem hrane (poput trudnica ili dojilja).

Iako je drugačiji od originalnog Atkins programa, plan prehrane u celini je još uvek jednako popularan, kod slavnih osoba kao što je zvezda TV-a Kim Kardashian koja govori o koristima koje dobija tom dijetom za gubitak težine.

Oba oblika Atkinsove ishrane usmerena su na ograničavanje ugljenih hidrata (uključujući one u povrću) i naglašavaju prehrambene proteine i zdrave vrste masnoća. Odabir ugljenih hidrata dodaje se u vašoj ishrani samo dok počnete pristupiti cilju gubitka težine.
Atkins definiše neto ugljene hidrate u gramima minus gram vlakana i gram šećernih kalorija.

Glavna razlika između različitih faza dva Atkins programa je da u Atkinsu 20 početna „indukcijska“ faza ograničava vas na 20 grama (g) neto ugljenih hidrata, dok u Atkins 40, početna, indukcijska faza ograničava vas da 40 g neto ugljenih hidrata, što vam daje malo više fleksibilnosti u hrani koju možete pojesti na početku. U Atkinsu 20 dodajete neto ugljene hidrate na dijetu u koracima od 5 grama (20, 25, 30, itd.)

Dijeta po zonama

Dijeta po zonamaZona dijeta je razvijena pre više od 30 godina od strane dr. Barry Sears, američki biohemičar. Njegov bestseler Enter the Zone objavljena je 1996. Zona dijeta praktično govori da trebate jesti određeno u procentima: 40% ugljenih hidrata, 30% proteina i 30% masti. Kao deo prehrane, ugljeni hidrati trebaju imati nizak glikemijski indeks, što znači da moraju osigurati sporo otpuštanje šećera u krvi da bi nam ostao osećaj sitosti što duže. Belančevine bi trebale biti nisko kalorične, i masti bi trebale biti uglavnom nezasićene. Održavanje ovog načina ishrane reguliše proizvodnju hormona, osobito insulin. Tako možemo reći da zona dijeta uglavnom se bavi hormonskom kontrolom. Hormonska ravnoteža utiče na sve važne komponente vašeg tela: sastav tela, način korišćenja energije, analiza krvi i još mnogo toga. Hrana je lek ili način da polako uništite vaše zdravlje ako ne pazite. Jednostavno rečeno, unos hranjivih komponenti uzrokuje fiziološke promene u telu. To može uzrokovati pozitivne ili negativne promene i na nama je da odaberemo što jesti i kako.

Ove dve dijete su dosta različite ali obe imaju uspeha u otklanjanju viška kilograma. Važno je pronaći najbolju moguću dijetu za sebe i svoje potrebe. Ni jedna dijeta ne bi trebalo da se drži više od nekoliko meseci da ne bi stvorila disbalans i najbolje je unositi hrane koliko nam je neophodno. Osnovno pravilo kod svih dijeta koje postoje je da se ne hvatamo za frižider kada ne treba, iz čiste nervoze. Kada nestane glad prouzrokovana nervozom i emotivno okretanje hrani kao rešenju, onda će biti lakše i smršati!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here