Kako pravilno smršati

Rate this post

Kako pravilno smršati

Danas smo svi u trendu i želimo biti vitki, zdravi i energični i sposobni suočiti se sa svim problemima u životu. Da bi postigli taj cilj, potrebno je raditi duže vremena na sebi i ne samo u sportskim klubovima već i kući i ne samo vežbama već i ishranom. Većina ljudi želi da smrša, a to je moguće uraditi postepeno i pravilno, samo je potrebno slediti određena pravila i zdrav razum.

 1. Ne preterivati sa grickalicama, slanim i slatkim. Možemo sebi dati oduška i pojesti nešto što nije dobro za nas ali umereno i ne svaki dan.
 2. Smanjiti stres ukoliko je to moguće jer stres dovodi do oboljenja, neki put i ozbiljnih
 3. Ostaviti sebi dovoljno vremena za relaksaciju, ivo sa prijateljima, izlazak u prirodu, šta god vam prija ( ne preterivati sa pivom).
 4. Jesti umereno i do 5 obroka dnevno. Radi se o 3 glavna obroka i 2 užine. Na taj način održavamo sitost, izbegavano nervozu i da jedemo zbog nervoze.
 5. Vežbamo ili se bavimo nekim sportom.
 6. Jedemo puno povrća i voća, a izbegavamo da se prejedamo ugljenim hidratima, brzom hranom i veštačkim šećerima.

Mitovi o mršavljenju uz fitnes

Mitovi o mršavljenju uz fitnesZaboravite na onu staru: Bez boli nema dobitka i da su klasični trbušnjaci ključ za ravni stomak – jer ste verovali u neke pogrešne pretpostavke koje se već godinama propagiraju u fitnes klubovima i na internetu. Zaboravite ono što ste mislili da znate o mršavljenju, jer najbolji savet o kondiciji i mršavljenju koji se može dati je da se samo otpustite i uživate u onome što radite, bez nepotrebnog stresa.

 1. Moramo prvo shvatiti da je vežbanje dobro za nas, bez obzira koliko smo stari ili sposobni, mladi ili zauzeti drugim stvarima, lenji ili aktivni. Uvek možete naći 10 minuta za vežbanje! Ne morate vežbati 45 minuta ili sat da bi ste bili fit.
 2. Neke žene se još uvek boje upotrebljavati tegove jer misle da će ih podizati kao Arnold Švarceneger i postati previše mišićave. To će se dogoditi samo ako uzimate dodatke, steroide koji nisu dobri za vaše zdravlje i radite godinama samo na mišićima. Trening snage izvrstan je način da skinete nekoliko kilograma viška.
 3. Odradite kardio vežbe prvo a onda trening snage. Nije baš dobar savet, bolje je da imajte kratko, ne intenzivno zagrevanje, a zatim vežbajte trening snage Ako radite kardio pre treninga snage, imaćete manje energije za puni set vežbi. Lagano se zagrejte pre, obavite trening sa težinama za snagu i krenite na kardio.
 4. Ako se ne znojite nakon treninga, to nije bio dobar trening. To nije tačno! Znoj nije pokazatelj izgorelih kalorija. Kada se znoji to je samo vaše telo koje reaguje na spoljne uslove za regulisanje vaše temperature i hladi se. Verojatnije je da vaše telo reaguje na pregrejanu teretanu, a ne na vežbu.
 5. Kardio je najbolji način da smršate! Ne! Uhvatite tegove! Trening snage često gori više kalorija nego kardio, u zavisnosti od trajanja i intenziteta vežbanja. Veći deo vaših kalorija spalićete kroz višu stopu metabolizma (RMR). Trening sa tegovima čuva vaš RMR očuvanjem mršave mase (LBM), što pridonosi kalorijama koje ste izgoreli u 24-satnom razdoblju nezavisno o telesnoj aktivnosti. Drugim rečima, i dalje ćete izgoreti kalorije mnogo vremena nakon što ste završili sa vežbanjem!

Kako održati dobru liniju?

Neki stručnjaci vjeruju da uspešno upravljanje težinom dolazi do jednostavne jednačine: ako jedete manje kalorija nego što trošite, gubite težinu. Zvuči jednostavno, zar ne? Gubitak težine nije linearan događaj tokom vremena. Kada smanjite kalorije, možete ispustiti težinu tokom prvih nekoliko tjedana, a onda se nešto promeni. Jedete isti broj kalorija, ali gubite manje težine ili nikakvu težinu? To je zato što, kada izgubite težinu, gubite vodu, mršavo tkivo, masnoću, metabolizam se usporava, a vaše telo se menja na druge načine. Dakle, kako biste nastavili sa smanjenjem težine ili održavanjem izgubljene težine, trebate nastaviti sa određenim unosom kalorija.

Kalorija nije uvek kalorija. Na primer, konzumiranje 100 kalorija kukuruznog sirupa (nalazi se u kolačima, sokovima i industrijskim proizvodima) može imati različit uticaj na vaše telo nego na primer 100 kalorija dobijenih iz povrća. Trik trajnog gubitka telesne težine je da se hrane namirnice koje su prepune loših kalorija, ali nemojte da se prejedate i zamenite ih hranom koja vas napuni bez unosa previše kalorija, poput povrća.

Mnogi od nas ne jedu uvek jednostavno kako bi zadovoljili glad. Takođe se okrećemo hrani za udobnost ili za ublažavanje stresa – što može brzo oduzeti bilo koji plan mršavljenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here