Ketogenska ili Keto dijeta za početnike

Ketogenska ili Keto dijeta za početnike
Rate this post

Ketogenska ili Keto dijeta za početnikeKeto ili ketogena dijeta je vrlo niska ugljenim hidratima, dijeta koja pravi od vašeg tela mašinu za gorenje masnoća. Ima mnogo dokazanih prednosti ove dijete za gubitak težine, zdravlje i sportska dostignuća, jer su već više stotina hiljada ljudi probali i održavali ketogensku dijetu. Ovde ćete naučiti čega se pridržavati kod ketogenske dijete. Naći ćete instrukcije, planove obroka i jednostavan početak programa, i sve što trebate znati o keto dijeti.

Uvod u keto dijetu

Uvod u keto dijetuKeto u ketogenetskom načinu ishrane proizlazi iz činjenice da telo proizvodi male molekule goriva nazvane „ketoni“. Ovo je alternativno gorivo za telo koje se koristi kada je šećer u krvi (glukoza) u pomanjkanju. Ketoni se proizvode ako jedete vrlo malo ugljenih hidrata (koji se brzo razgrađuju u šećere) i samo umerene količine proteina (višak proteina također se može pretvoriti u šećer u krvi).

Ketoni se proizvode u jetri, od masti. Oni se zatim koriste kao gorivo u cijelom telu, uključujući i mozak. Mozak je organ koji svakodnevno troši puno energije. Može se lako ishraniti samo na ketonima.

Na ketogenetskoj ishrani cijelo telo menja gorivo koje koristi, nutriente, da bi se gotovo u potpunosti izvuklo na masti. Količine inzulina postaju vrlo niske, a se masnoće dramatično se povećavaju. Postaje lako pristupiti zalihama masnoće kako bi ih spalili, koristeći ih kao osnovno gorivo našeg organizma. To je naročito poželjno ako pokušavate izgubiti težinu, ali postoje i manje očite prednosti, poput manje gladi i stalne snabdevenosti tela velikom količinom energije. Kad telo proizvodi ketone, kaže se da je u ketozi. Post je stanje gde dovodimo telo u ketozu. Čak i kod uobičajenog načina ishrane koja je bogata ugljenim hidratima, tijelo prelazi u stanje ketoze u toku noći, ali samo privremeno, jer se već ujutro, s prvim unosom ugljenih hidrata organizam vraća u stanje glikoze, odnosno pretvaranja glukoze u čistu energiju.

Ko ne bi trebao pratiti ketogenu dijetu?

Keto dijeta je sigurna za većinu ljudi, ali u sljedećim slučajevima možda ćete trebati dodatnu podršku i savete:

  • Ukoliko ste li na lekovima za dijabetes, na pr. Insulin
  • Ukoliko ste na lekovima za visoki krvni pritisak?
  • Dojite ili ste u trudnoći

Kako izgleda ketogenska dijeta

Kako izgleda ketogenska dijetaOdnos kalorijskih vrednosti dnevnog unosa hrane u standardnoj ketogenoj dijeti, po mišljenju stručnjaka i iskustvima korisnika, trebao bi biti:

• 70% kalorijske vrednosti u masnoćama,
• 25% kalorija u proteinima,
• 5% kalorija unesenih ugljenim hidratima.

Ovi procenti su indikativni i oni se menjaju u zavisnosti koju keto dijetu držite. Da li je ona ciklična ili je samo za neki manji period unesena u vaš režim ishrane ili je visko-proteinska ketogena dijeta. Takodje postoji i ciljna ketogena dijeta. To je program keto dijete namenjen osobama koje se aktivno bave sportom i fizičkim aktivnostima. Dozvoljava veći unos ugljenih hidrata neposredno pred fizičke aktivnosti!

što piti na keto dijeti? Voda je savršena,baš kao i u svim dijetama, bez razlike! Dopušteni su i kafa i čaj. Idealno bi bilo da ne koristite veštačke i prirodne zaslađivače. Skromna količina mleka ili pavlake, šlaga je u redu (ali pazite na količinu!). Povremeno čaša vina je takođe u dopuštena.

Ova dijeta ograničava ugljene hidrate, preporučujući ispod 20 grama dnevno na keto dijeti koja ima nizak unos ugljenih hidrata i to se ne odnosi na neke varijante ketogene dijete.
Možete jesti puno povrća prije postizanja 20 grama neto ugljenih hidrata, čak i ako dodate paprike i paradajiz. Oko pola kilograma povrća, puni ostalih hranjivih stvari i vitamina ima oko 20 g ugljenih hidrata.

S druge strane, možete uporediti povrće sa hamburgerom, samo jedna polovina hamburgera može sadržati 20 grama ugljenih hidrata. U tom slučaju redovno jesti hleb zapravo nije opcija. Ali postoji keto hleb koji ima znatno niži u indeks ugljenih hidrata.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here