Mršavljenje i dijete

Rate this post

Mršavljenje i dijetePre nego što počnete sa dijetom da bi ste smršali iz zdravstvenih razloga ili estetskih razloga podsetite se da: Vi niste debeli, osim ako lekari nisu utvrdili da jeste i da imate zdravstvenih problema jer ste gojazni. Imate masnoće i to je normalno. Mršavljenje nije obavezno ali ukoliko morate smršati to je jednostavno još jedno dostignuće, ne treba se stideti toga! To je poput treninga za trku! Dijeta je poput bilo koje druge veštine – morate se aktivirati i raditi na tome savesno i sa dugoročnim ciljem. Sve dok praktikujete dijete i sport pametno i razumno, na kraju ćete doći do cilja, tamo gde želite biti.

Ukoliko želite pravilno smršati, morate kombinovati i sportske aktivnosti i lagane dijete. Najbolje bi bilo i konsultovati se sa lekarom i videti šta vam u suštini treba i koja je dijeta idealna za vas.

Kako smršati za samo nedelju dana a ne narušiti zdravlje?
Kako smršati za samo nedelju dana a ne narušiti zdravlje

  • Smanjite šećer i ugljene hidrate! Bez obzira jeste li nameravali smanjiti šećere i ugljene hidrate, većina nas troši nezdrave količine šećera i rafiniranih ugljenih hidrata poput belog hleba, testenine, pirinča i zaslađenih žitarica za doručak. Zamena rafiniranih ugljenih hidrata sa onima iz integralnog testa i uklanjanjem slatkiša i deserta je samo deo rešenja. Šećer je skriven u hrani raznovrsnim kao i konzervirane supe i povrće, i mnoge masne hrane. Budući da vaše telo dobiva sve što je potrebno od šećera koji se prirodno pojavljuje u hrani, sve ostalo je nepotrebno! Kalorije dobivene fruktozom (koje se nalaze u slatkim pićima poput sode i prerađene hrane kao što su krofne, mufini i slatkiši) imaju veću verovatnost da će dodati masnoću oko našeg stomaka. Ukinuti slatku hranu može značiti tanji struk, kao i manji rizik od dijabetesa.
  • Napunite se voćem, povrćem i vlaknima. Čak i ako smanjite kalorije, to ne znači da morate jesti manje hrane. Hrana bogata vlaknima kao što su voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice traju duže vreme u stomaku, čineći nas manje gladnim tokom dana.
  • Jedite sendviče dodavanjem salate, paradajiza, klica, krastavaca i avokada.
  • Dodajte više povrća na svoje omiljene glavne jela kako bi vaše jelo bilo značajnije.
  • Počnite s jelom od salate ili supe od povrća kako bi vam pomogli osećati se punim, pa ćete jesti manje od teških i masnih jela.
  • Kuvajte vlastite obroke kod kuće. To vam omogućuje da kontrolišete ono što ulazi u hranu i koliko je velik obrok. Restoran i gotova brza hrana obično sadrže puno više šećera, nezdravih masnoća i kalorija, nego hrana kuvana hrana kod kuće, a porcije imaju tendenciju da budu veće.
  • Pij više vode. Žeđ se često može pomešati sa glađu, tako da se pitkom vodom izbegavate dodatne kalorije.

Koja je zdrava težina?

Vaša idealna težina zavisi od mnogo faktora i lekari je mogu utvrditi pregledom, ali držite se ovog generalnog pravila.

To je da trebate se osećati lagani i poletni, puni energije i da se ne zadišete mnogo kada stepenicama krenete na 3 sprat. Evo kako održavati zdravlje i težinu!

  • Kreni da vežbaš!

Stepen do kojeg vežbe pomažu u gubitku težine je otvoren za raspravu, ali prednosti idu daleko iznad gorenja kalorija. Vežba može povećati vaš osnovni metabolizam i poboljšati vašu perspektivu i psihičko stanje. Idite u šetnju, imaćete više energije i motivacije za rešavanje drugih koraka u programu mršavljenja a i bolje ćete podneti stres svakodnevnog života.

  • Nedostatak vremena za dugo vežbanje?

Tri 5-to minutna vežbanja dnevno mogu biti jednako dobra kao i jedano vežbanje u teretani ili fitnes klubu od trideset minuta.

  • Zapamtite: sve je bolje od ničega.

Polako započnite s malim količinama aktivnosti svaki dan. Zatim, kad počnete gubiti težinu i imati više energije, lakše ćete postati fizički aktivniji.

Pronađite vežbu u kojoj uživate ili sport. Pokušajte plesati, pešačiti, voziti biciklu, igrati frizbi ili bacati loptu u paku vašem ljubimcu, uživati u košarci ili igrati video igre sa decom.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here