Šta naša koža govori o našem zdravlju?

Rate this post

Šta naša koža govori o našem zdravlju

Naša koža je organ koji dolazi u dodir s ostatkom sveta. Održava telesne tečnosti, sprečava dehidraciju i zadržava štetne mikrobe i agresivne supstance od prodiranja u telo. bBz nje, dobili bi infekcije. Vaša koža je puna nervnih završetaka koji vam pomažu da osetite stvari poput vrućine, hladnoće i boli ili zadovoljstva. Ako niste mogli osetiti ove stvari, mogli biste se ozbiljno povrediti i čak ne znati! Ona je naša prva odbrana od spoljnog sveta, brzo se obnavlja i najveći je organ koji imamo. Ako koža nije zdrava i ne funkcioniše dobro, može doći do poremećaja u celom organizmu. Zato moramo da se staramo na najbolji mogući način o njoj. Postoje više tipova kože, ali osnovno se deli na masnu, mešovitu, suvu i normalnu kožu.

Koža vas može takođe upozoriti na zdravstveni problem. Ako je crvena, svrbi i ima osip može signalizirati alergije ili infekcije, a crveni „leptir“ osip na licu može biti znak lupusa. Žuta boja može ukazivati na bolest jetre. I tamne ili neobične fleke mogu biti znak upozorenja o raku kože. Budite oprezni za neočekivanim promenama na koži i razgovarajte sa svojim lijekarom ako imate pitanja.

Zašto je zdrava koža važna?

Budući da Vaša koža igra tako važnu ulogu u zaštiti vašeg tela, trebali biste je održavati zdravom koliko možete duže. To će vam pomoći da ne budete bolesni ili imate zdrave kosti, mišiće i unutarnje organe. Koža tokom životnog veka jedne osobe prolazi kroz više faza i dok je mlada, iako može da bude problematična ona je i u fazi gde se najbrže regenira i gubi najmanje tečnosti.

Ono što možda ne znate o vašoj koži:

 • Koža je zapravo najveći organ vašeg tela po veličini. Vaša koža pomaže u održavanju telesne temperature. Ako vam je previše vruće, krvne žile blizu površine kože, nazvane kapilari, povećavaju svoj obim kako bi se topla krv ohladila preko kože.
 • Vaša koža takođe uspešno stvara vitamin D kada je izložena suncu i bez zaštita koje stavljamo. Dovoljno je 20 minuta dnevno sunčati ruke ili noge i već je stvorena dovoljna količina vitamina D koja je odlična za razvoj i jačanje kostiju i za naš imunitet.

Nije previše teško oštetiti kožu. Stoga budite oprezni kada radite bilo šta što bi mu moglo naneti štetu (poput oštrih alata, rada u dvorištu ili sporta). Rezovi, udarci i ogrebotine su normalan deo život. No, pametno je nositi pravu zaštitnu opremu, poput rukavica, dugih rukava, štitnika ili kacige ukoliko se bavite sportovima koji to zahtevaju.

Budite vrlo pažljivi kad ste oko bilo koje vruće stvari koje mogu izgoreti vašu kožu. Opekotine, uključujući opekline od sunca, mogu biti vrlo bolne i lečenje može dugo trajati. Ponekad, opekotine ostavljaju loše ožiljke i trajno oštećuju vašu kožu. Ako pomažete u kuhinji, pazite da koristite krpe ili da nose štitnike za pećnice kako biste zaštitili svoje ruke kada zgrabite nešto vruće.

Koji su tretmani obavezni da bi imali prelepu kožu?

Koji su tretmani obavezni da bi imali prelepu kožu

Saveti za zdravu kožu, za njen savršen izgled su u stvari svakodnevne stvari na koje trebate obraćati pažnju:

 1. Pranje
  Kupati se toplom, ne vrućom vodom, koristiti blage sapune koji ne iritiraju i koji su odgovarajuće PH vrednosti i perite kožu nežnim pokretima.
 2. Zaštita
  Blokirajte oštećenja od sunca. Izbegavajte intenzivno izlaganje suncu, koristite zaštitu od sunca i nosite zaštitnu odeću. Limitirajte solarijum, jer emituju iste štetne UV zrake kao i sunce.
 3. Hidrirajte kožu
  Izbegavajte suvu kožu. Pijte puno vode i koristite blage i hidrantne losione ili kreme.
 4. Smanjite stres
  Stres može naškoditi vašoj koži i drugim organima. Između ostalog, izaziva bolesti i ubrzava starenje.
 5. San i odmor
  Naspavaj se dovoljno. Stručnjaci preporučuju oko 9 sati noći za tinejdžere i 7-8 sati za odrasle.
 6. Konsultacije sa stručnjakom
  Razgovarajte sa svojim lekarem i dermatologom ako primetite bilo kakve neobične promene kože, poput osipa ili mladeža koji menjaju veličinu ili boju.
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here