Zdravlje kostiju i zglobova

Rate this post

Zdravlje kostiju i zglobova

Uz današnji način života, mnogi od nas ne misle puno o zdravlju kostiju i zglobovima, osim ako ne budemo povređeni ili pokazujemo jasne znakove degeneracije kostiju i hrskavice, gde je bol često najbolji pokazatelj zdravstvenog stanja. Kao prevencija, žene u post-menopauzi ili muškarci stariji od 50 godina mogli bi uzeti dodatak ishrani u obliku kalcijuma i odraditi test gustoće kostiju. Dakle, što možete učiniti ako već imate dijagnozu degenerativnog stanja? Iako ne postoji univerzalni lek za osteoporozu ili druge degenerativne bolesti zglobova, postoji nekoliko prirodnih načina da podrže zdravlje zglobova i kostiju tela.

 1. Redovna vežba je ključna za kosti i snagu mišića
  Lekari se svi podjednako slažu da je redovna vežba najbolji način za održavanje ili poboljšanje ukupnog zdravlja kostiju i zglobova, pojačava cirkulaciju i omogućava zdravu telesnu težinu.
 2. Uzimanje vitamina i anti-oksidanata i suplemenata
 3. Redovna kontrola stanja kostiju i zglobova

Koja je ishrana najbolja za zdravlje zglobova

Koja je ishrana najbolja za zdravlje zglobovaNišta nas ne čini starijima ili nas usporava više od gubljenja hrskavice u zglobovima. Starenje utiče na zdravlje hrskavice. Sa starenjem, proces degeneracije se pripisuje povećanju proteolitičkih i metaboličkih enzima kao što su kolagenaza i hialuronidaza. To povećava brzinu sloma hrskavice i smanjuje brzinu izlečenja, čime se smanjuju svojstva apsorpcije udaraca. Kako možemo u svako-dnevnom životu uspeti sprečiti starenje i povrede hrskavice i kostiju? Možemo jesti zdravo, kretati se što više i vežbati. Što se vežbanja tiče, ukoliko želite da smanjite bolove, vežbe u bazenu su idealne. Možemo poboljšati stanje naše hrskavice i sa uzimanjem suplemenata u vidu hijaluronske kiseline i glukozamina.

Kako održati hrskavicu zdravom

Kako održati hrskavicu zdravomGubitak zglobne hrskavice se dešava veoma brzo ukoliko se bavite sportom ili imate preko 50 godina. Oduzima vam sposobnost kretanja i ostavlja vas u konstantnom stanju bola. Evo 5 načina kako biste bili sigurni da zglobovi ostanu zdravi, savitljivi i bezbolni.

 1. Elastin: To je protein koji se nalazi u vezivnom tkivu koji deluje uz kolagen. Kao što ime sugerira, dopušta vam da se tkivo proteže i isteže. Najbolje je pronaći hranu koja podržava elastin u vašem telu.
 2. Vitamin C je bitan. Hrana kao što su limun, paprika, brokoli, kivi i kelj su izvrsni su izvori vitamina C. Imaju više vitamina C na 100 g nego narandže.
 3. Astaksantin: hrskavica u zglobovima kolena jednako je sklona oštećenju od slobodnih radikala kao što su vaše oči i koža. Snažan antioksidans će vam pomoći zaštititi je. Astaksantin je 60 puta jači od vitamina C kada je reč o borbi protiv oksidativnog stresa. Astaksantin se može naći prirodno u ribi poput lososa ili u ribljem ulju.
 4. Vitamin D3: D3 izgrađuje jake kosti i zdrav imunološki sistem. Takođe je važno u regulisanju hormona. I čuva hrskavicu u zglobovima. Osobe s nižim vitaminom D3 imaju veću verovatnost da će doživeti osteoartritis. Visoke količine D3 također usporavaju progresiju osteoartritisa. Vi možete dobiti više vitamina jednostavno boravljenjem više vremena na suncu. Takođe možete dodati više kroz ishranu jedući jaja, gljive, i divlji losos. Ako ćete uzeti dodatak, pobrinite se da dolazi od prirodnog izvora hrane.
 5. Hijaluronska kiselina (HA): Pronaći ćete je u svakom zglobu i komadiću hrskavice u vašem telu. Neko povrće, poput šargarepe i graška, pospešuje proizvodnju HA u vašem telu. Također možete odabrati jedan od mnogih dodataka dostupnih za promociju jake hrskavice u zglobovima.
 6. Sumpor: Pomaže proteinima u zglobovima da održavaju svoj oblik i funkcionišu ispravno. Sumpor pomaže u održavanju strukturalne čvrstoće vaših zglobova i zadržava hrskavicu gde pripada. Artritična hrskavica ima oko jednu trećinu sadržaja sumpora u regularnom tkivu. Nedostatak sumpora dovodi do bolova u mišićima, zglobne krutosti i gubitka fleksibilnosti. Ali to možete popraviti prije nego što ikada postane problem dodavanjem više sumpora u vašu prehranu. Naći ćete sumpor u luku, kelju, belom luku, jajima i špargli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here