Zdravlje Očiju

Rate this post

Zdravlje OčijuOči su ogledalo naše duše a i jedan od najvažnijih organa koje moramo čuvati i paziti. Mnogi daju zdravo za gotovo vid i ne staraju se na vreme o održanju optimalnog stanja vida. Da bi smo izbegli razna zapaljenja i bolesti očiju potrebno je da se staramo o njima dok do problema nije došlo. Prevencija je ključ zdravlja!

Na pogoršanje vida i zdravlje očiju utiču mnogi faktori a jedan od osnovnih problema koji se pojavio u poslednje tri decenije je kompjuter i uticaj ekrana na oči i slabljenje vida. Toliko mnogo ljudi koji koriste kompjutere na poslu, da je napor očiju postao je glavni prigovor vezan uz posao. Studije pokazuju da se oko naprezanja i drugih zamornih vizualnih simptoma pojavljuju u 50 do 90 % radnika koji provode od 4 – 8 sati na kompjuteru.

Ti se problemi mogu razlikovati od fizičkog umora, smanjene produktivnosti i povećanog broja grešaka u radu, do manjih smetnji poput nekontrolisanog treperenja i trzanja oka do crvenih očiju. Šta možemo uraditi povodom ovog problema?

Saveti koje treba pratiti

Važno je dobro paziti na oči, a to je jednostavno.

 • Idite na redovne preglede očiju
  Tokom pregleda oka vaš lijekar može koristiti kapljice za oči koje otvaraju zenice ili propuštaju više svetla u oko. To pomaže vašem lekaru da dobro pogleda kako su zdrave vaše oči iznutra.
 • Jedite zdravu hranu
  Šargarepa nije jedina hrana koja je dobra za vaše oči. Za dobro zdravlje očiju, treba jesti puno tamnog lisnatog povrće poput spanaća, semenki, i nekih vrsta riba, poput tune, lososa i skuše.
 • Održavajte normalnu težinu i vežbajte
  Poboljšava cirkulaciju, što poboljšava količinu kiseonika u oku.
 • Držite krvni pritisak i holesterol u normalnom rasponu
  Visoki krvni pritisak može štetiti zdravlju očiju.
 • Štitite oči
  Nosite sigurnosne naočare kada radite posao koji bi mogao oštetiti oči. Nosite sunčane naočare kada ste napolju, čak i na snegu. Potražite sunčane naočare koje blokiraju i UV-A i UV-B zrake.
 • Operi ruke
  Pranje ruku je dobro za vaše celokupno zdravlje, pogotovo ako trljajte ili dodirnete oči. A ako nosite kontaktna sočiva, pazite da su vam ruke čiste kad god ih stavljate ili skidate.
 • Ne pušite
  Pušenje ograničava protok krvi u oči i povećava oksidativni stres.

Gubitak vida i kako ga sprečiti ako radite na kompjuteru
Gubitak vida i kako ga sprečiti ako radite na kompjuteru

 • Pravite česte pauze
  Da biste smanjili rizik od sindroma kompjuterskog vida i bolova u vratu, leđima i ramenima, često prekidajte tokom radnog dana rad na kompjuteru. Mnogi radnici imaju samo dve 15-minutne pauze od svog kompjutera tokom radnog dana. Prema nedavnoj studiji NIOSH, nelagodnost i bol očiju značajno su smanjeni kada su radnici tokom radnog dana uzeli dodatnih pet minuta „mini-pauza“. A ti dopunski prekidi nisu smanjili produktivnost radnika. Brzina unosa podataka bila je znatno brža zbog dodatnih prekida, tako da je radni rezultat održan iako su radnici imali dodatnih 20 minuta odmora svaki dan. Prilikom prekida ustanite, pomičite se i ispružite ruke, noge, leđa, vrat i ramena kako biste smanjili napetost i umor mišića.
 • Osvetlite kompjuter na pravilan način
  Možda biste želeli koristiti stonu lampu, ali nemojte da je usmeravate u oči ili na ekran kompjutera.
 • Neodgovarajući položaj
  Prilagodite radnu stanicu i stolicu na odgovarajuću visinu. Kupujte ergonomski nameštaj kako biste omogućili pozicioniranje naslona vašeg kompjutera od 30-40 cm od vaših očiju. Središte vašeg naslona trebalo bi biti oko 10 do 15 stepena ispod vaših očiju za udobno pozicioniranje glave i vrata.
 • Razmislite o kupovini naočara za kompjuter
  Za najveću udobnost tokom rada na kompjuteru, možda ćete imati koristi od profesionalnih naočara specifično pravljenih za rad na kompjuteru. To je naročito povoljno za osobe koje obično nose kontaktna sočiva, od kojih oči mogu postati suve i iritirane. Od svog optičara zatražite detalje o mogućim naočarama, bifokalnim ili polarizovanim.
 • Vežbajte oči
  Vežbajte očni mišić! Jedna vežba je pogledati ka objektu koji je dva metra ili više od vas na 10 do 15 sekundi, a zatim pogledati nešto blizu na 10-15 sekundi. Zatim pogledaj udaljeni objekt. Učinite ovo 10 puta. Ova vežba smanjuje rizik da se oko da se „zaključa“ (stanje pogođeno spazmom mišića oka) nakon produženog rada na kompjuteru. Takođe ne zaboravite treptati često tokom vežbi kako biste smanjili rizik od suhog oka povezanog sa radom na kompjuteru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here